„Pe zi ce trece vedem (..) că din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens apar la suprafață și ele ne oferă o imagine îngrijorătoare a României de astăzi: un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei și un regres imens în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor (..) Trăim într-o Românie care pare un fel de țară sub asediu și asediul nu este al oamenilor politici care votează legile justiției după o lungă dezbatere care a durat luni și care a fost distorsionată ca acțiune (..) Imaginea care s-a proiectat cu bună știință și cu rea-voință în exterior este legată de două lucruri simple: se afectează independența justiției și se slăbește lupta împotriva corupției. Acest asalt care este dat de statul paralel, de cei care au ajuns să fie corupți de putere și care vor să aibă controlul butoanelor, este unul consistent și se manifestă în țară și vedem că a început să se manifeste din ce în ce mai puternic și în străinătate”, a declarat, în urmă cu câteva zile, președintele Senatului.
Fostul șef al SRI, actual ambasador în SUA, George Maior, este așteptat în data de 27 februarie, la Comisia SRI, în timp ce Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului, urmează să ajungă în Comisia de Control în data de 6 martie.
Fostul președinte Traian Băsescu va fi audiat în data de 13 martie.
Audierile în lanț au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut mai multe dezvăluiri în fața membrilor comisiei despre modul în care a acționat Serviciul Român de Informații. El a vorbit despre „culoarele” din presă și justiție, adică practici prin care SRI ar fi influențat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susținere în media.
La acea vreme, Dragomir a prezentat și o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnaliști, 15 politicieni, 12 persoane din Justiție, care ar putea să confirme declarațiile sale.